Анализ на експерти на „Софийска вода" АД разкри, че водоподаването от язовир „Студена" към индустриалните предприятия не може да бъде ограничавано заради увредена спирателна арматура, която е необходимо да бъде използвана за прилагане на режима в част от територията.

Анализът е предоставен на председателя на Общинския съвет в Перник Димитър Колев и ще бъде обсъден на заседание на Общинския съвет на 19 декември.

Регионалният министър Петя Аврамова при своето гостуване в предаването „Лице в лице” по bTV миналата седмица заяви, че повредения кран, заради който продължава водоподаването към индустриални предприятия в Перник, ще бъде подменен в понеделник. Сега обаче общинският пресцентър в Перник съобщава, че „Софийска вода" АД ще подмени крана този четвъртък .

За подмяната на съоръжението с размер ф800 и тегло 3 тона местната управа ще осигури транспортна и тежкотоварна техника. Общината ще окаже и пълна подкрепа, като още днес ще почисти и насипе с инертни материали непроходимия до момента път, водещ до ВиК съоръжението, е обявил заместник-кметът Мирослав Стоицев.

По данни на "В и К" ООД - Перник около 290 л/сек. се подават към индустриалната зона посредством Клон 2 и те представляват над 40 процента от цялото количество, подавано към територията на Перник.

Експерти на „Софийска вода" са направили оглед на водоснабдителната система на Перник в края на ноември. Те констатирали и отклонение от магистралния водопровод от пречиствателната станция за питейни води към напорен резервоар „Могиличе" за „Стомана Индъстри", което е в двора на индустриалното предприятие и не се ограничава по време на изпълнение на режима.

Същевременно „В и К" е подменило основни спирателни кранове на магистрални водопроводи, за да реализира режима на водоподаване, твърдят експертите. Докладът им е предоставен и на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.