Възрастен мъж от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, дошъл в дома му и представил се за лекар, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана, цитирана от БТА.

Към 15:30 часа в понеделник на домашния телефон на 77-годишния мъж се обадил непознат, който се представил за д-р Здравков.

Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да ѝ бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение.

Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му.

Два часа след това мъжът опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял, позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

 

По случая е образувано досъдебно производство. Извършен е оглед на място и са снети сведения от пострадалия.

По данни на ОДМВР-Монтана в региона е регистриран бум на телефонните измами в периода 2015-2020 година. Тогава годишно щетите достигат до 300 000 лева, като има случаи на дадени наведнъж по 30 000 - 40 000 лева.

Броят на измамите обаче намаля, след като полицията разработи листовки с указания как възрастните хора да се пазят от тях.