Включват райския газ в списъка с опасни за здравето вещества. Националният съвет по наркотични вещества ще впише веществото сред тези, които не са наркотици, но са вредни за човешкия организъм.

На прага на лятото популярният сред младежите райски газ открива и нови работни места - позицията „продавач на балони“. Такива обяви за работа има по морето.

bTV разговаря с момиче, което вече е работило като „балонаджийка“ в нощен клуб. От съображения за сигурност не се разкрива самоличността му.

„Естествено, в цяла България се продаваха. Просто трябваше да попитаме клиента дали има 18 години - съответно щом е в дискотекта той е пълнолетен. Изобщо не си правехме труда да питаме“, разказва балонаджийката.

Докато едни работодатели търсят активно персонал, други казват, че са се отказали от незаконния бизнес.
„Мисля, че няма да се занимаваме с тази дейност тази година… заради фирмени проблеми“, обяснява по телефона управител на нощен клуб.

Райският газ ще влезе в списък с вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотици, но влияят върху здравето, обяви преди дни здравното министерство.

„Спрямо този списък ще се прилагат нормите на наказателния кодекс. Няма да е просто административно нарушение за търговия с райски газ. То ще бъде въздигнато в престъпление“, обясни Мария Петрова, която е адвокат по медицинско право.

„Съществуват други два списъка, които са забранителни и те са ясни. В момента се създава трети списък с опасно за здравето вещества, което не се води забранено. Работната група е тази, която трябва да изчисти дефиницията“, обясни и д-р Захари Зарков, директор „Психично здраве и превенция на зависимост“.

Предстои промените и затягането на контрола за райския газ да бъдат одобрени от парламента.