Правителството на Великобритания ще забрани продажбата на райски газ, съобщава Би Би Си. 

Според властите азотният оксид има вредно въздействие върху мозъка на младежите и употребата му води до "по-голямо беззаконие". Също така властите смятат, че притежанието на райски газ трябва да се третира като престъпление. 

Ще има и по-строг контрол върху търговците на дребно, за да се предотврати доставката на азотен оксид за злоупотреба.

Райският газ, който се предлага в метални контейнери, е втората след канабиса най-употребявана дрога във Великобритания във възрастовата граница между 16 и 24 години. 

По предварителни данни забраната на райски газ във Великобритания може да бъде издадена съгласно Закона за злоупотреба с наркотици от 1971 година. Той регулира химическите вещества на базата на оценка за тяхната вреда и възможностите за злоупотреби.

По закон за психоактивните субстанции от 2016 г. в Обединеното кралство и сега производството му, предлагането и вносът на азотен оксид за вдишване, са незаконни, но не и неговото притежание.

Прекомерният прием води до дефицит на витамини и поразява нервите на гръбначния стълб. Независим консултативен съвет за злоупотребата с наркотици препоръча на правителството да не използва закона от 1971 г., който допуска доживотни присъди за снабдяване или производство на някои субстанции.

„Ние сме загрижени за нарастването на здравните и социалните вреди от азотния оксид, който е широко достъпен за обществеността, особено за младите хора. Ето защо ние забраняваме азотния оксид. За първи път правим притежанието на азотен оксид престъпление, предотвратяваме доставката за злоупотреба чрез поставяне на по-строг контрол върху търговците на дребно и даваме по-големи правомощия на правоприлагащите органи да предприемат действия срещу тези, които са в нарушение“, каза говорител на правителството. 

Според съвета по-подходящо би било прилагането на закона от 2016 г. за психоактивните субстанции, който ограничава наказанията на до 7 години затвор.