Правителството на Нидерландия забранява използването на азотен оксид, известен като райски газ, заради риска за здравето сред младите хора, съобщава Би Би Си. 

Забраната влиза в сила от 1 януари 2023 г. След тази дата продажбата, купуването и притежанието му ще стане незаконно. 

Райският газ ще може да се използва само за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост.

Властите смятат, че забраната ще доведе до спад на пътнотранспортните произшествия, причинени от газа. 

Според екипа за наблюдение на пътната безопасност райският газ е виновен за 1800 катастрофи в Нидерландия през последните три години.

Райският газ придоби популярност в клубовете, нощните заведения и фестивалите. Често той се използва и в комбинация с наркотика екстази или кетамин, който се използва за лечение на депресия. Продава се предимно в малки метални туби, а след това с газа се пълнят балони.  

Какво е райски газ

Райският газ е съставен от диазотен оксид, познат е от повече от 200 години. Газът е безцветно вещество с леко сладникав вкус, но за да е още по-сладък, в някои случаи допълнително го обогатяват с вкус на ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. 

В някои държави този газ се използва в медицината като упойка при хирургични интервенции, но само ако е смесен с кислород. В други държави е напълно забранен. 

Той има приложение и в хранителната индустрия - като пропелент в аерозолни флакони със сметана. Функционален е и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им.

Разпространението му е легално не само в България, а и в повечето страни.