Докато законодателно не бъде забранено да се продава райски газ на деца, не можем да бъдем спокойни. Това каза в „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева.

„Ограничаването и забраната разпространението на точно тази субстанция трябва да стане бързо, защото по данни на родители, които ми пишат непрекъснато, децата системно използват райски газ“, каза Ковачева.

По думите ѝ той дори вече не се използва в медицината и по данни на лекари може да предизвика загуба на съзнание, частична парализа, дезориентация и да доведе до пристрастяване.

„Свободната употреба на райския газ на практика вреди на здравето на децата. Важно е да има и информационна кампания, с която всички те да бъдат запознати с вредите му“, на мнение е омбудсманът.

Вчера Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започва масирани и денонощни проверки по заведения дискотеки, барове за продажбата на райски газ.

„Все пак трябва да се има предвид, че това е временна мярка. КЗП може временно да обяви за опасна една стока и да ограничи разпространението ѝ, но проблемът трябва да се реши със законодателни мерки. Затова сезирах Народното събрание, като предложих мерки за ограничаване продажбата и разпространението на райския газ на непълнолетни лица“, обясни още Диана Ковачева.

Тя настоява да бъде забранена продажбата му и онлайн, защото в много случаи точно там децата се снабдяват с него.