Омбудсманът Диана Ковачева също се задейства за безразборната употреба на райски газ от деца, предаде БГНЕС. Тя е внесла законодателни промени в Закона за закрила на детето, с която предлага да забрани предлагането, продажбата, включително и онлайн, и употребата от деца на райски газ.

„Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред напълнолетните“, пише Ковачева към законопроекта.

В текстовете се посочва още, че райският газ е изключително опасен при комбинация с алкохол или наркотици. Тя допълва, че има и случаи на частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, включително дегенерация на гръбначния стълб.

Освен за спешни законодателни промени, омбудсманът настоява и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включват образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.