Екип на bTV със скрита камера си купи райски газ за 2,20 лева без проблем.

През деня държавата обяви война на опасната мода сред подрастващите - употребата на райски газ. Комисията за защита на потребителите започва денонощни проверки за продажбата му, а обмудсманът внесе законопроект за забраната ѝ.

В момента няма регламентация за търговията на веществото, което медицината ползва като упойка. Един флакон струва между 40 стотинки и малко повече от лев, което го прави и лесно достъпен за децата.

Употребата на райски газ обаче може да доведе до тежки странични ефекти. Сред тях - дефицит на жизненоважния витамин B12, анемния, гадене и повръщане, световъртеж, затруднено дишане и увреждане на централната нервната система.

Валентина признава, че е опитвала райски газ. Разказва, че се използва основно в нощните заведения.

„Примерно, малолетни ги пускат в дискотеки, което не е окей, и там се продава. Някои хора и вкъщи си го употребяват. Има и по улиците - аз съм в студентски, там също постоянно има по улиците капсули“, коментира тя.

Друг наш събеседник знае от първа ръка до какво води - синът ѝ е пробвал. „Аз не съм виждала дрогиран човек. Но ми се струва, че това е един вид дрога. Така изглеждат децата след приема на това вещество. Даже се губи равновесие, силен световъртеж, еуфория, наистина, все едно не са тук“, казва тя.

Екипът ни успя да си купи флакони от първия павилион за алкохол и цигари в столицата. Плащаме 2,20 стотинки. На касовата бележка веществото е обозначено като „цигари“.

На други павилиони в центъра на града райският газ дори се рекламира. Най-много обаче са офертите онлайн

„Райският газ, употребен при по-млади хора, може да доведе до дефицит на Б12. Нарушена концентриация, трудно запомняне, научаване на нови думи. Нарушение в сензитивността на крайниците, фината моторика, невъзможност за изпълнение на редица движения в ежедневието и при спортуване“, казва д-р Ралица Маринова, анестезиолог в „Александровска болница“.

В медицината райският газ се използва като упойка, но д-р Маринова казва, че и това вече е забранено в много европейски държави.

У нас Комисията за защита на потребителите ще издава актове за временна забрана за обектите, в които установи продажба. При повторна продажба - следва глоба от 25 000 лева.