Визитата на българския премиер в Сеул приключи с много надежди за голям инвестиционен проект, но без конкретика. Преговорите са на финална фаза, но засега остават отворени. След визитата Борисов очаква отношенията между България и Южна Корея да се развият много бързо в много сфери, сред които енергетика, машиностроене и туризъм.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин посрещна българския премиер в президентския дворец. По време на разговора Борисов отбеляза, че за страната ни е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Корея.

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, министър-председателят заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път.

„За първи път министър-председател на България посещава Корея, откакто установихме дипломатически отношения през 1990 г. Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще отбележим 30-годишнина на двустранните ни отношения“, каза от своя страна Мун Дже-ин.

Той изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България, защото тя привлича корейските компании с добри условия за бизнес и ниското данъчно облагане. Мун Дже-ин заяви още, че трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

Позицията на България в преговорите за южнокорейски инвестиции е ясна – България е надежден и перспективен партньор, все по-лесно разпознаваем за корейския бизнес. Става въпрос обаче за големи южнокорейски частни фирми и резултатът от преговорите не зависи от волята на държавните лидери, а от условията на пазара.

След визитата на българския премиер в Сеул страната ни има уверение, че ще получи подкрепата на южнокорейското правителство да промотира и насърчи диалога с България.

Южнокорейският премиер заяви, че е помолил Бойко Борисов южнокорейски фирми да участват в български проекти за изграждането на инсталации за изгаряне на RDF отпадъци. Технология, която превръща твърдите битови отпадъци в гориво за тецовете.

Южнокорейският премиер сподели, че България е „първата му любов“, защото това е била първата страна, която е посетил след встъпването си в длъжност преди две години. Борисов му отвърна: „Старата любов ръжда не хваща“. Той го посъветва двете страни да отпразнуват 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения на 23 март догодина с откриването  на голям южнокорейски завод в България.

Премиерът потвърди, че във „Фолксваген” следят внимателно преговорите с „Хюндай”, като България не се отказала от нито една възможност да привлече чуждестранна инвестиция.

България подписа и меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея. Документът предвижда сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и енергийната ефективност.

Стокообменът между двете държави расте скокообразно, като за миналата година ръстът е с близо 48%. Български бизнес форум предизвика интерес от страна на големите южнокорейски компании, като се предвижда задълбочаване на сътрудничеството в сферите на военната промишленост и туризма.

Бойко Борисов се срещна и с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който пое ангажимент да рекламира България. Той отбеляза, че страната ни привлича корейските компании с ниски данъци, добри условия за бизнес и достъп до пазара на Европейския съюз.

Корея търси сътрудничество с България в сферата на енергетиката, като президентът заяви, че южнокорейска фирма е изявила желание да участва в проекта АЕЦ „Белене“. 

Двете страни търсят тясно сътрудничество и в ИТ сферата и туризма . 

Южнокорейският президент знае за българското кисело мляко и е впечатлен от Несебър. Борисов използва момента да покани държавния глава на посещение у нас догодина с пожелание за първа копка на голям южнокорейски завод за батерии. 

В края на срещата Борисов заяви, че откакто е премиер, прави  посещения само там, където може да се свърши работа и да се стигне до реални резултати. 

Южнокорейският президент поздрави премиера Борисов за стабилността в България и за лидерската позиция на страната ни на Балканския полуостров. Мун Дже-ин благодари на българското правителство за подкрепата в процеса за помирение на Корейския полуостров.

Българският министър-председател си тръгна от Южна Корея с благодарности за активната подкрепа на страната ни в процеса за помирение на Корейския полуостров.