България е отправила оферта към южнокорейската компания „Хюндай” и чака отговор за бъдещо партньорство. Това стана ясно в първия ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея.

Бойко Борисов беше приветстван с голям надпис на латиница за добре дошъл на входа на научноизследователския център на "Хюндай". Основна цел на делегацията е привличане на южнокорейски инвестиции в сферата на електрическите автомобили и части за тях. Към момента България чака отговор.

„Целият завод им е колкото 500 футболни стадиона и това е заводът за иновации, не производствения, за иновации беше написан, е вижте на снимките какво пише. Знамената, българските надписи кого чакат и на полицейските коли, и на полицейските мотори – българското знаме, в целия завод”, каза Бойко Борисов.

Министър Караниколов уточни, че преговорите се водят не за завод за автомобили с дизелов или бензинов двигател.

„Говорим за електрически автомобили, автономни автомобили, възможност за създаване в България на център за изпитване на автономни автомобили, както и части за електрическите автомобили, също много важно – батерии”, уточни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според управляващите важната стъпка за България е, че присъства в разговорите и разчита на подкрепа от южнокорейското правителство.

„Да ни съпортнат, защото това са частни компании, големи компании, и са частни. От другата страна на границата ако бяхме, щеше да зависи от премиер и президент”, коментира премиерът Борисов.

В дома на Световната академия по таекуондо, българският премиер беше удостоен с почетен девети дан. За да го заслужи, Бойко Борисов трябваше да счупи дъска с ръка.

„Нещата вървят, да видим докъде ще стигнат", така премиерът обобщи първия ден от посещението си в Южна Корея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!