България води усилени преговори с големи инвеститори в автомобилния сектор от Южна Корея. Премиерът Бойко Борисов пристигна на тридневно посещение в Сеул, в навечерието на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Това е първата визита на български министър-председател в Република Корея. Целта й е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея.

Премиерът ще проведе разговори с президента Мун Дже-ин и премиера Ли Нак-йон.

Основните теми, които лидерите ще обсъждат ще са високите технологии, иновациите и развойната дейност. Ще се търси и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

Наред с обсъждането на стъпките за развитие на търговско-икономическите връзки между България и Република Корея, настоящата визита дава възможност да бъде обменен опит в енергетиката, екологията и опазването на околната среда.

Премиерът заяви, че България отдава голямо значение на развитието на отношенията си с Република Корея, която е наш приоритетен партньор в Азия и се нарежда на 12-то място в света по обем на икономиката.От взаимен интерес е задълбочаването на търговско-икономическите връзки и привличането на инвестиции.

Снимка: Министерски съвет

Разговорът на българския министър-председател с корейския му колега ще бъде продължение на срещата им през октомври 2017 година, когато Ли Нак-йон беше на посещение в България.

В програмата на Борисов е планирано посещение в научноизследователски център на голям южнокорейски автомобилен концерн.

В Сеул е и голяма правителствена и бизнес делегация, като целта на визитата е да се разшири сътрудничеството с четвъртата по големина икономика в Азия.