Бойко Борисов посъветва Южна Корея да построи голям завод в България догодина, по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Премиерът очаква бързо развитие на сътрудничеството в много сфери, след втория ден от визитата си в Сеул.

Бойко Борисов сподели, че с южнокорейския му колега са обсъждали как двете страни да отпразнуват кръглата годишнина догодина и според Борисов, откриването на голям южнокорейски завод ще е "най-доброто и красиво събитие". Датата е 23 март, което означава, че времето за преговори и строеж е 6 месеца.

Южна Корея прояви интерес да участва в български проекти за изграждането на инсталацията за изгаряне на Ар Ди Еф отпадъци.

"Също аз помолих премиера Борисов, корейските фирми да участват в изграждането на производство на инсталации за Ар Ди Еф отпадъци”, заяви министър-председателят на Република Корея И Нак-йон.

При тази технология твърдите битови отпадъци се превръщат в гориво за тецовете. Водят се преговори и за сътрудничество в сферата на отбраната и туризма, но там все още разговорите са в ранна фаза.

"В сферата на батериите за електрическите коли, считам ,че сме много близко, касае частни компании и се надявам на цялата подкрепа на правителството в Корея”, каза премиерът Бойко Борисов.

Българската делегация дари книги на корейския университет Ханкук, където се изучава и български език.

„Даже следя в корейските медии как се отразява това събитие и наблюдението ми е, че такова събитие не е имало досега и се показва доста позитивно, доста развитие в отношенията между двете държави”, съобщи Ива Андреева – студент по политология.

В Сеул се проведе и форум с представители на българския бизнес, който по думите на премиера е предизвикал огромен интерес от страна на големите южнокорейски фирми.