Кадровиците на Темида се обидиха от критиките в парламента за Висшия съдебен съвет и отстраняването на главния прокурор. 

Двама от висшите магистрати приеха като заплаха и лична обида твърденията, че с решението си за недопустима процедура са поставили щит пред Иван Гешев. 

ВСС прие, че министър не може да иска отстраняване, обясни заместник-главният прокурор Даниела Машева. Тя беше ексклузивен гост в „Тази сутрин“ по bTV.  След като процедурата не успя да отстрани Иван Гешев, се тиражира версията за дипломата му, каза Даниела Машева. 

„Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение не е акредитирано да издава такива дипломи“, каза Машева.

Дипломата на Гешев е от Академията на МВР.

„Много съдии, прокурори, следователи, а и не само те - адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове, ако приемем, че това учебно заведение не е легитимно да дава дипломи?“, допълни тя.

Главният прокурор може да бъде отстранен при смяна на Конституцията, допусна Машева:

„Но тук се поставя един друг въпрос. Това може ли да стане в обикновено НС или трябва да има Велико народно събрание“.

Според висшите магистрати именно в Основния закон трябва да се разпише как да стават кадровите рокади по върховете на съдебната власт.

Те обявиха още, че не се страхуват за местата си във ВСС и призоваха Янаки Стоилов да сезира Конституционния съд, за да стане ясно как и по каква процедура се прекратяват предсрочно правомощията на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

„Следва да има разписани правила. За мен лично, това е  лично убеждение – че тази процедура се превърна в произвол“, заяви Вероника Имова, член на ВСС.

„Изказванията на някои политици звучаха така – или отстранявате главния прокурор, или вие си отивате. Предпочитам да си отида, вместо така ултимативно да се поставят нещата“, коментира Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Мандатът на ВСС изтича догодина, а предсрочното му прекратяване може да стане със законови промени, гласувани в парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!