„Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание на сигналите срещу Иван Гешев“, заяви Бойко Рашков от парламентарната трибуна по време на изслушването му от НС.

„Съюзът на съдиите трикратно е сезирал ВСС, множество адвокатски колегии – също. Хелзинкският комитет, Висшият адвокатски съвет, Фондация „Български адвокати за правата на човека“. На тези сигнали ВСС не е обърнал внимание“, каза Рашков.

„Сега, когато същите тези сигнали съставляват част, елемент от този материал, който е внесен от министъра на правосъдието, се казва, че те са с изтекли срокове“, коментира още Рашков.

Служебният вътрешен министър уточни, че сигналът срещу Иван Гешев е започнат още миналата година.

„Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор на Републиката. Още с встъпването му в длъжност постъпиха множество сигнали, които бяха отправени и към ВСС, и към президента“, коментира още Рашков.

Той определи действията на Иван Гешев и прокуратурата в Президентството единствено като „конфронтация и притискане на държавния глава“. „Аз друга цел не виждам, процесуална цел няма“, каза Рашков.

Вътрешният министър допълни още, че в Наказателния кодекс съществува текст, който инкриминира изнасянето на данни от СРС. „Който разгласява сведения, събрани със СРС, се наказва с лишаване от свобода“, коментира Рашков и каза, че очевидно става въпрос за двоен стандарт в случая.

„Минаха доста месеци и нито един прокурор не прояви куража. Аз ще сезирам на определено ниво прокурор веднага след това заседание и ще очаквам някакво решение от него за СРС-тата“, каза Рашков.

„Ще видим дали прокуратурата изобщо ще реагира на подобни сигнали. И дали ако друг гражданин извърши подобно действие дали ще има производство срещу него. Двойните стандарти не са право, а нещо различно от правото“, каза Рашков.

Той разкри още, че едни от подслушваните е журналист. Рашков обясни още, че за лицата с имунитет по закон не трябва да се прилагат СРС-та. „Когато е бил наблюдаван командващия ВСС и е установено, че единият разговарящ е президента е трябвало да се преустанови незабавно подслушването и събраните факти да се унищожат. Това не е направено“, каза още Рашков.

Според вътрешния министър Иван Гешев е правил подбор на отделни пасажи от есемеси и онлайн чатове, които са публикувани така, „че да се харесат на главния прокурор“. „Очевидно е, че на главния прокурор му е било поръчано да го направи, за да внуши нещо на обществото“, коментира още той.

На въпрос от „Демократична България“ дали се спазват правилата за съхранение и унищожение на СРС-та, Рашков каза, че те не могат да извършат никаква проверка.

„Сигнализирал съм за нарушение на тези процедури, никакъв ефект. Те съхраняват материали, които могат някога да им потрябват“, каза още Рашков.

„Ние, правосъдният министър и аз, нямаме никакви очаквания от този състав ВСС. Те няма да потърсят отговорност на Гешев, дори при толкова ясни случаи“, смята Рашков.

Той определи главният прокурор като „досегаем юридически, но недосегаем фактически“.

По време на дискусиите в залата няколко пъти стана дума за времето, заради което ГЕРБ-СДС и Бойко Рашков си размениха реплики. „Съжалявам само за едно, че тогава не се справихме с вашия лидер“, каза Рашков на Тома Биков.

„С нищо не се справихте – с Георги Илиев, с Илия Павлов не се справихте, не можете да се правите на морален стожер“, отвърна му Биков във връзка с кариерата на вътрешния министър в сектор "Сигурност" през годините.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Рашков отново коментира казуса със СРС-тата.

„Материята не се разбира от някои прокурори. Аз се изненадах преди няколко дни, слушах един млад окръжен прокурор, който повтаряше дума по дума това, което главният прокурор обяснява. Включително, главният прокурор беше приложил едно решение на един състав на ВКС от 2007 г., където под председателството на колегата Павлина Панова, беше така интерпретирано както дяволът чете Евангелието“, коментира Рашков.

По думите му от решението е взето предвид само първата страница, но е втората. Според него решението не засяга проблема за разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та.

„Решението има за предмет: констатиране на грешки, направени от въззивния съд (ВКС), които грешки са се изразили в това, че събраните чрез СРС-та материали по делото не са били предявени на страните, не са били приобщени към доказателствения материал, а страните са били отстранени от съдебната зала. С което съдебният състав е ограничил техните процесуални права. Това е предметът на решението и не се отнася до права за разгласяване на материали по делото“, обясни служебният вътрешен министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!