"Решението на ВСС е опит щитът за защита на главния прокурор да се изнесе на много предна фаза". Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов от парламентарната трибуна по време на изслушването, свързано с искането за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.

"В професионален, юридически, а и в обществен план моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което ме озадачава и аз не приемам, е че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, всъщност ВСС излезе с решение, че не е разглеждал това, което обсъжда в продължение на 7 часа".

Стоилов обясни, че информацията, получена от Бойко Рашков, е съдържала данни за действия и бездействия, които накърняват престижа на съдебната власт, и на лице са били достатъчно конституционни основания, за да бъде поискано от Висшия съдебен съвет да разгледа този въпрос.

По неговите думи става въпрос за избирателно тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрата за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президенството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегвана на принципа за случайно разпределение на делата.

Проведеното заседание вчера, което продължи около 7 часа, определи като недопустимо предложението на министъра.

"Аз имам процесуална легитимация да внеса това предложение. Изглежда обаче, че част от членовете на Висшия съдебен съвет смятат, че въпроси към главния прокурор могат да задават единствено хора, които са в йерархията на ВСС. Това ме кара да мисля, че с част от тези хора имаме не просто различия по правни квалификации, а концептуални различия за това какво е разделение на властите", добави той.

Стоилов предложи на парламента да инициира изслушване и на главния прокурор, но преди това да поиска от него доклад по предварително набелязани теми и въпроси.

Служебният министър добави още, че са нужни практически мерки, които да бъдат взети в името на ефективна съдебна реформа, като е нужно да бъде подходено "от основата към върха".

В момента в Министерството на правосъдието се обсъждат няколко промени, които вероятно ще бъдат представени в рамките на следващата седмица. Сред тях са модел за трансформирането на специализираната прокуратура, промени в закона за българското гражданство, както и промени, касаещи темата за съдебната карта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!