Пресъздават насилието и тормоза в училище чрез виртуална реалност. Идеята е на УНИЦЕФ и е част от кампанията „Заедно срещу насилието в училище“. Нейната цел е хората да „влязат в обувките” на стотици  деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и др.

„Синята стая” е в Националния дворец на културата и ще остане там до 16 декември включително. След това видеото ще може да бъде видяно на някои от най-оживените и посещавани локации в София

Снимка: УНИЦЕФ

Според изследване, България е сред десетте от 43 изследвани страни, най-силно засегнати от насилието и тормоза в училище. Днес, в рамките на кампанията, ще представим нов подход – ще използваме виртуалната реалност, за да може да се поставим в позицията на ученик, който страда от насилие в училище. Така ще отворим сетивата си, за да започнем да говорим за това и да намалим тези случаи в нашата общност“, посочи д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници в и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години, показват данни от проучване на УНИЦЕФ.

Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите, показват данни на друго изследване – върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ.