Между 25 и 27% от децата у нас са били обект на насилие от свои съученици. За сравнение в останалите европейски държави този процент е 19. Това сочат данните на Европейската асоциация по училищна психология.

Най-нисък е ръстът на насилие сред деца в скандинавските държави – около 12%.

У нас от началото на годината в Регионалното управление по образование – София са постъпили 21 сигнала за училищно насилие.

Преди два месеца родителите на 7-годишната Мария я спират от училище. Причината - детето става жертва на системен тормоз, физически и психически – от нейна съученичка.  

Близо година родителите ѝ търсят решение на проблема, но без резултат.

„Единствено от Пето РПУ дадоха предупредителен протокол и с това целият законов инструментариум се изчерпва”, обяснява баща ѝ.

Районната прокуратура отказва да образува досъбедно производство, тъй като става въпрос за малолетно дете, а липсват и медицински документи за упражненото насилие.

Тормозът обаче нанася тежки травми върху детската психика, особено когато е продължителен, казват психолозите. Обикновено такива деца след това не се научават да отстояват себе си и в живота си като възрастни те много лесно отново стават обект на насилие.

Тормозът е и една от причините деца и юноши да посягат на себе си: България е на едно от водещите места: всяка година губим около два училищни класа.

От Регионалното управление на образованието са категорични, че правят текущи проверки, не само при подадени жалби.

Според експерти причина за високия ръст на детско насилие е липсата на превенция и препълнените училища.

Вижте още във видеото: