Членовете на секционните комисии няма да са длъжни задължително да показват на камера всяка една бюлетина по време на видеонаблюдението след края на изборния ден. Те са длъжни само да показват и обявяват пред присъстващите в секцията вота на избирателя. Това стана ясно от финалните указания на Централната избирателна комисия. 

За първи път на изборите на 2 април ще има видеонаблюдение. Затова и в следващите дни в страната членовете на секционните комисии, които имат желание, могат да преминат през обучителен курс. Там те трябва да се запознаят с това как да включат телефоните в края на изборния ден и да заснемат преброяването на бюлетините. 

Членовете на СИК преминават обучение за видеонаблюдението
Снимка: bTV

Повече от 20 години Таня участва в изборите. Видеонаблюдението на този вот не я притеснява.

„Нов момент, но не е нещо фрапиращо, не е нещо, което може да наруши самото броене. Какво като се снимат бюлетините“, каза Таня Харалампиева, член на СИК в Монтана.

Самите бюлетини обаче няма да е задължително да се снимат една по една. Според ЦИК и Обществения съвет към комисията, ако се показва всяка бюлетина, процесът ще се усложни много.

„Изборите досега винаги са произвеждани без камери и без никой да показва нищо на камера. Аз не виждам притеснение за честността на изборите. Напротив, притеснително е какво ще се случи, ако някоя камера не работи, не се вижда добре, ако има някакъв проблем“, смята Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК.

В дните до 2 април членовете на секционните комисии в страната могат онлайн или присъствено да чуят инструкциите.

„В момента е записано, че на глас се произнася за кого е гласувано - за коя партия и коя преференция, което е и практиката досега. Просто досега не се е излъчвало“, каза още Стоил Цицелков.

А наред с обученията, подготовката на вота продължава и с изпращане на бюлетините в страната. В Шумен пристигнаха над 188 000 бюлетини, които ще се пазят под охрана до Деня за размисъл.