От Министерството на външните работи предупредиха, че доставката на машините за гласуване по света вече е под въпрос.

От ЦИК увериха, че няма да има проблем с вота в чужбина. Въпреки това МВнР изразява притеснения, тъй като няма достъп до машините, а за някои точки като САЩ е нужно повече време за транспорт.

„Оттук нататък вече проблемът ще бъде, че не можем на 100% да гарантираме доставката на машините, особено до САЩ и Канада“, обясни Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Снимка: bTV

„Няма такава опасност. Трябва да приключи и удостоверяване на съответствието на устройствата за машинно гласуване от Министерство на електронното управление и веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъде предоставена възможност на МВнР да ги изпрати извън страната“, увери говорителят на ЦИК Росица Матева.

На 2 април българите зад граница ще могат да гласуват в общо 737 секции в 62 държави. В 245 от тях ще може да се гласува и с машина.

А у нас Столичната община вече е готова с друга задача – как да гарантират честността на вота във всички над 1600 секции.

На предстоящите избори досегашната „тъмна стаичка“ вече ще бъде прекроена на параван за гласуване.

Снимка: bTV

„Идеята е избирателят да влезе, неговият гръб да се вижда, същевременно да запазим тайната на вота му от трите страни, но да не се позволи заснемането на вота или други противоправни действия“, обясни Венера Милова, секретар на Столичната община.

Снимка: bTV

Паравани за гласуване трябва да осигурят и останалите общини в страната. Всяка от тях сама ще реши какви да са те.