По-високи суми за глас и нови схеми в търговията с вот за предстоящите избори, отчита полицията. Това коментира в Бургас главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Сигнали за купуване на гласове има в цялата страна, обобщи той. Резултатите от специализираните операции към момента водят до над 65 досъдебни производства. Образувани са и почти 250 преписки за купуване на гласове, съобщиха пък от държавното обвинение. 

В схемите се включват и общинските администрации, които решават да предоставят различни социални услуги непосредствено преди изборите, каза още гл. комисар Тодоров. Той обаче не уточни дали има и кметове, замесени в търговията с вот.    

Повече пари за един глас и по-разнообразни форми за стимулиране на купения вот отчита МВР. 

„Различни са сумите, да кажем от 100 лв. нагоре – до 150 лв. На различни места информацията е различна, съответно ние я проверяваме. Има и на места данни за корпоративен вот, социални услуги от някои администрации да се предоставят точно в този момент. Има и класическите лихварски опрощавания на вноски, включително и даване на пари на ръка. Така че схемите са както добре познати, така и някои по-особени. Работим за всеки един сигнал независимо за коя политическа сила става въпрос“, обяви главният секретар на МВР.

Профилът на купувачите съвпада с профила на лица от криминалния контингент, които извършват и други престъпления, свързани с акцизни стоки, лихварска дейност, разпространение на наркотици.

„Ще работим не само до изборите и в деня на изборите, но и след изборите, тъй като има информация, че част от плащанията ще станат и след изборите“, предупреди гл. комисар Тодоров.

Специализирани полицейски операции ще се провеждат включително и в изборния ден.