Преди няколко дни сигналите за купуване на гласове са били едва девет. До днес те са вече 48, сочи статистиката на МВР. Сигналите за купуване на гласове са се увеличили със 17% на тези избори до този момент в сравнение с предишните. Досъдебните производства пък са двойно повече.

„Нашите оперативни сигнали, по които работим, са над 190, така че нарастват лавинообразно. Има ръст по всички параметри“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той посочи, че арестите на кметовете на джебелските села Папрат и Казаците обаче не са свързани с изборите.

„Не пристъпваме към задържане на хора, ако няма достатъчно данни и основания и не си избираме кого да задържаме“, добави Демерджиев.

На този фон – кметовете вече са на свобода. Единият от тях – на село Папрат, призна пред bTV, че е "регистрирал хора", но отрече да е извършвал престъпление.

“Попитаха ме колко хора съм регистрирал от три години насам. Аз им казах , че 74, толкова са .От тази година четири имам. И дали съм вземал пари за регистриране. Аз казах , че не. Не съм вземал“, заяви кметът на Папрат Исмет Илияз.

Какви са тези хора, които сте ги регистрирали в селото?

От селото са пак, изселници в Турция.

„Набавяни са такива документи, които са неистински, с цел да послужат за получаване на българско гражданство. Всеки, които извършва незаконосъобразна дейност, още повече престъпна дейност, нормално е да очаква интерес от страна на полицията“, каза Демерджиев.

"Новите" жители на двете села имат право да дадат своя глас на 2 април.