На предстоящите парламентарни избори на 2 април ще имаме избор за гласуване с машина или с хартиена бюлетина. Така отново е актуален въпросът кои бюлетини се отчитат като невалидни.

Задължително е да се използва син химикал, ако се използва друг цвят, това прави бюлетината невалидна, обяви в предаването „Лице в лице“ говорителят на ЦИК Росица Матева. Гласът ни няма да бъде отчетен като действителен още при маркирана повече от една партия или коалиция, както и посочена преференция без отбелязана политическа формация.

Допустими са и знак V и знак X. Ако партията или коалицията е със знак V, а преференцията – със знак Х, или обратното – бюлетината е валидна, уточни Матева.

Относно видеонаблюдението на броенето на гласовете говорителят на ЦИК каза, че платформата на „Информационно обслужване“ е еvideo.bg. В нея всеки ще може да наблюдава в реално време как секционните избирателни комисии в цялата страна отчитат резултатите от вота.

Това наблюдение ще започне, след като приключи изборният ден, хората, които гласуват, няма да бъдат снимани, напомни Матева.  

Гледайте целия розговор във видеото!