„Информационно обслужване“ показа как ще бъде направен тест на системата на видеонаблюдението във всяка Секционна избирателна комисия. В деня за размисъл вече ще е ясно колко от секциите ще бъдат онлайн.

„Тестът е за около 10 секунди и се изписва „благодаря“ и номер на СИК. Чрез интернет портал ще може да се наблюдават избирателните секции и броенето на бюлетините. На 1-ви април ще се проведе инструкция, качена вече на сайта на ЦИК, с конкретни стъпки. В същия ден ще тестваме и цялата система за видеонаблюдение“, каза Ивайло Филипов, изпълнителен директор на Информационно обслужване.

Държавата е купила oт трите мобилни оператора общо 12 130 еднакви телефона, които трябва да бъдат поставени на стойки и да заснемат какво точно е изписано на бюлетината.

Затова и се търсеше модел с добра камера. Избран е водоустойчив телефон, със 6,5-инчов HD екран и 13-мегапикселова камера. Другото условие е батерията да е издръжлива, защото в някои секции броенето продължава по-дълго. Тестовете на „Информационно обслужване“ показват, че избраният модел телефон може да издържи до 8 часа и половина без зареждане.