От днес посетителите на Националния природонаучен музей могат да видят морски видове от остров Ливингстън.

Те са част от експозицията „Биоразнообразието в Антарктика“ и са дарени на музея от екипа на 27-мата Българска антарктическа експедиция, която е събрала 17-те екземпляри на рибната фауна по време на експедицията, провела се в периода от ноември 2018 до март 2019 г.

Един от най-интересните експонати е ледената риба, която е на път да покаже как би могло човек да бъде замразен във времето, като за целта няма да бъде нужно да се замразява кръвта му, а тя да бъде заменена с кръвта на ледената риба, която е прозрачна.

„За широката публика най-интересна е отлично запазената ледена риба. Тя е един уникален екземпляр, който е за първи път в България. Много малко такива екземпляри в експозиции има в света. Характерното за тази риба е, че има прозрачна кръв, тя няма хемоглобин. Това е една уникална способност на еволюцията тази риба да не изчезне и да не отиде в по-топлите региони”, разказа ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Когато Антарктика започва да изстива и температурата на водите й падат около 0 градуса, рибата се приспособява така, че хемоглобинът да бъде заменен с вещество, подобно на антифриза.

„Това показва как човечеството би могло да се приспособи към променящите се условия, които го грозят с климатичните промени“, поясни проф. Пимпирев.

До 3 години на остров Ливингстън ще бъде изградена българска лаборатория, която ще се превърне в лицето на България пред световната наука, разкри още проф. Христо Пимпирев.

След няколко дни ще тръгне част от новата 28-а експедиция, която за пореден път ще щурмува Южния полюс на Земята и в която той отново ще участва.

„Има осем научни проекта, които ще изследваме. Пет от тях са в областта на биологичните науки, ще има трима хидробиолози, които се надявам да увеличат тази сбирка, с която дадохме началото на „Биоразнообразието на Антрактида“. Ще има трима учени от „Науки за Земята“, които ще изследват минералните богатства на този континент“, разказа проф. Пимпирев.

На 13 ноември тръгва първата група, която се състои от 11 души, от които 10 са логистици и тяхна задача ще е да подготвят базата ни на остров Ливингстън.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!