Шуменският окръжен съд назначи вещи лица, които да изготвят нови експертизи по делото за железопътната катастрофа в Хитрино.

Експертизите са поискани от адвокатите на подсъдимите – машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

За доизясняване на фактическата страна на делото ще трябва да бъдат извършени експертизи в областта на електротехниката, за превоза на опасни товари и пожаро-техническа. Съдът назначи две вещи лица да работят по втората експертиза, а по останалите – по едно.

Представител на съда потърси експертите, но не успя да се свърже с едно от вещите лица, което трябва да работи по една от експертизите. Останалите могат да се очакват към края на септември или октомври, бе съобщено в съдебната зала.

Съдът уважи и искане, отправено от прокурора по делото Маргарита Георгиева от "БДЖ- Пътнически превози" и от Национална компания "Железопътна инфраструктура" – да предоставят справка за обема на товарите на километър, и от преминалите пътническите влакове през участъка Каспичан – Русе от 2003 г. до 10 декември 2016 г., освен от товарните композиции.

Съдът уважи ново искане и на един от адвокатите на подсъдимите – за допълнителна експертиза за устойчивостта на железния път в района на катастрофата и "товаропотока", който може да поеме.

Уважено бе и искане на адвоката на пострадалите и роднините на загиналите при инцидента в Хитрино Николай Димитров – за експертиза за скоростта на движение на композицията. Той каза, че има допълнителен въпрос към вече представена експертиза от шест вещи лица за скоростта с която се е движела дерайлиралата композиция и заявеното от един от експертите "за неуправляемо движение на влака, преди навлизането в Гара Хитрино и безконтролното увеличение на скоростта му".

Съдът насрочи следващото заседание по делото за 1 октомври.