Влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движил с висока скорост - почти два пъти над позволената. Композицията е навлязла в гарата със 78 километра в час, вместо позволените 40 километра в час. Това сочи експертизата, която трябваше да установи точната скорост.

Нищо не мога да коментирам, не съм виждал експертизите, бе лаконичният коментар на първия машинист Димитър Михнев. Според другите двама машинисти - те не са се движили с превишена скорост.

Пожаросъдебната експертиза е установила, взривът е тръгнал от възпламеняването на печка, от къща в близост до дерайлиралите цистерни. 

Според експертите това е източникът, който е предизвикал възпламеняване на пропилена и последвалия взрив.

Предстои да се изискат документи за техническото състояние на цистерните, 19 от които идват от Румъния, включително и тази, от която е имало изтичане на газ.

Двамата машинисти в първия локомотив ще бъдат задържани, като прокуратурата ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража", а третият ще бъде привлечен като обвиняем.

„Напълно възможно е, допустимо и е правено многократно, след вземането на мярката за неотклонение лицата да бъдат отведени в психиатрична клиника в затвора в Ловеч, където са най-добрите специалисти в съдебната психиатрия. Ще бъдат подложени на психиатрично изследване и ще се установи в рамките на това изследване какво е тяхното психично здраве и дали могат да носят наказателна отговорност”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Седем души загинаха, а 29 бяха ранени след като цистерни с пропан-бутан се взривиха на гарата в центъра на Хитрино на 10 декември. Композицията от 26 цистерни е трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и се взривяват.

Все още не е ясно кога жителите на Хитрино ще се върнат в домовете си. Все още тече операция по обезвреждане на опасните цистерни.