Цистерната, която предизвика смъртоносната експлозия в Хитрино през декември 2016 г., не е трябвало въобще да бъде в експлоатация в момента на инцидента. Това заяви днес пред съда в Шумен свидетелят по делото инж. Евгений Димов, който е правил експертиза на съоръжението.

Ултразвуково обследване, направено от вещото лице през 2017 г., показва, че дъното и стените на цистерната са с 6 милиметра по-тънки от изискваната на Международния правилник за превоз на опасни товари.

„Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми”, обясни инж. Димов, цитиран от БНР.

Снимка: bTV

Цистерната, произведена през 1971 г., е трябвало да бъде бракувана или допълнително защитена: „Такива мерки обаче не са взети. Отговорност носи наемателят, който е необходимо да знае каква техника ползва, както и контролната фирма, която е позволила тази цистерна да бъде използвана”.

Делото за катастрофата продължава. Според прокуратурата високата скорост на влаковата композиция е причинила катастрофата. Взривът уби 7 души и унищожи центъра на селото.