Делото за влаковата катастрофа в Хитрино се премести в центъра на селото. Поредното му заседание се проведе на мястото, където преди близо 2 години взрив погуби 7 души и рани други 29. Обвиняеми за инцидента са машинистите на влака.

Делото „Хитрино” се пренесе на жп релсите по искане на защитата на машинистите на злополучния влак. Беше направен оглед на жп съоръженията и на стрелка №5, за която има твърдения, че не е била заключена по време на инцидента. Две години след трагедията, на мястото се върнаха и двамата машинисти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме да я видим как трябва да бъде, след като знаем вече от огледа как е била”, каза Ивайло Йорданов, адвокат.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен не беше необходимо, защото нееднократно съм присъствала, включително и почти ежедневно по време на местопроизшествието, докато се вършеха следствени действия”, посочи Маргарита Георгиева, прокурор.

По време на заседанието машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков останаха безмълвни. Край релсите случващото се наблюдаваше Емин Сали, бивш помощник-машинист с 30 годишен стаж, чиято дъщеря ослепява след взрива.

„Причината е високата скорост и „Булмаркет” не контролира служителите си. Тук сега търсят под вола теле за мен. Туй е направо глупост”, заяви Емин Сали.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващото заседание по делото ще бъде на 15 ноември в съдебната зала. Тогава ще бъде оповестена комплексната съдебно-техническа експертиза.