Ранен поход към СУ „Св. Климент Охридски“ постави началото на "Велико народно въстание 5" в ден 100 на недоволството срещу властта и главния прокурор.

От трибуната на протеста в Триъгълника на властта обявиха, че при Софийски университет има студенти, които искат да се присъединят към протеста, но полицията не ги допуска.

Това накара събралото се множество спонтанно да поеме към Ректората. Малко по-късно студентите бяха пуснати и двете групи се събраха на ъгъла на бул. „Цар Освободител“ и улица "Раковска" и поеха заедно към Ларгото.

Според съобщение на СДВР "при проверка на изграден филтровъчен пункт във връзка с охраната на обществения ред на протеста тази вечер, са спрени група граждани, които носели транспаранти, монтирани на триметрови тръби. Предупредени са с оглед осигуряване на безопасността на присъстващите в района и са пропуснати".

След 18:30 ч. започнаха изказванията от трибуната на протеста, като един от първите взели думата беше независимият хърватския евродепутат Иван Синчич.

Европа знае какво става в България и българите не са сами в борбата си срещу корупцията, каза евродепутатът, който отбеляза, че много добре знае с какво проблеми се сблъскваме в България и те са сходни с тези в неговата родина.

От трибуната на протеста се изказа и нидерландският европредставител Пол Танг от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който заяви, че ЕП е приел резолюция, която оказва пълна подкрепа на българския народ в правото му на мирен протест.

Докато българите се борят срещу корупцията с протестите си на улицата, то евродепутатите като него се борят да спрат еврофинансирането на корумпираните политици, заяви Тонг.

След Тон думата на протестния митинг чрез видеовръзка взе румънската евродепутатка Рамона Стругариу, която призова протестиращите да гласуват на следващите избори, защото това е изключително важно за промяната.

Ако нямате подходящи партии, за които да искате да гласувате, създайте си, заяви Стругариу.

Ирландската европредставителка Клеър Дейли, която е в Поморие, не успя да се включи дистанционно на протеста, защото лошото време попречи да се установи връзка. Очаква се Дейли да се присъедини към протеста в София в събота.

Въпреки дъжда и лошото време, след края на митинга протестиращите се отправиха на традиционното си шествие по бул. "Цар Освободител" около 21:10 ч.