Ден 100 на протеста срещу правителството и главния прокурор. Организаторите на „Велико народно въстание 5“ очакват тази вечер събитието да е масово.

Снимка: btvnovinite.bg

В Триъгълника на властта започват да се събират хора. Засега няма засилени мерки за сигурност, но по информация на bTV ще бъдат изградени четири КПП-та.

Очаква се около 18:30 ч. на живо в митинга на недоволните да вземат участие двама евродепутати и още двама да се включат онлайн във „Великото народно въстание 5“.

Онлайн ще се включи и Клеър Дейли, която по информация на bTV няма да може да дойде от Бургас в София и ще участва утре в протеста. Визитата й у нас започна със скандал в Поморие.

Клеър Дейли пристигна сутринта в черноморския град за среща с ирландски собственици на апартаменти и управата на хотелски комплекс.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм представител на избирателен район от Дъблин, откъдето са собствениците, които имат проблеми с комплекса. Беше ми казано, че ще е частна среща, за да разрешим тези проблеми", заяви евродепутатът.

Видимо раздразнена от присъствието на журналисти, евродепутатът напусна срещата, преди да е започнала и заяви: "Ще се върна обратно, когато медиите си тръгнат".

Снимка: btvnovinite.bg

Ирландските собственици, които са 80 от общо 1000, отказват да плащат такса за поддръжка на общите части в комплекса.

Снимка: btvnovinite.bg

"Смятаме, че таксите са прекалено високи - 15 евро на квадратен метър. Дори по време на пандемията нямаме ток и вода да си измием ръцете", казва Джери Мълви, един от ирландските собственици на апартаменти.

Снимка: btvnovinite.bg

"Искат индивидуални партиди. Поради факта, че комплексът е строен със строително разрешение преди 2004 г., е строен с централна инфраструктура и не може да бъде отделено толкова лесно технически", заяви Николай Павлов, управител на хотелския комплекс.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не съм към никоя партия, но без Клеър Дейли щяхме да бъдем изгубени. Тя повдигна въпроса с корупцията, която се случва тук", казва Катрин Райли, собственик на апартамент.

В резолюцията за България, която прие Европейският парламент, по инициатива на Дейли случаят с Поморие беше включен като пример за неспазването на върховенството на закона. Кметът на Поморие Иван Алексиев я обвини в конфликт на интереси.

"Госпожа Дейли да отговори има ли личен интерес тя в този комплекс. Вие искате с политически цели да решите един частен спор, което е недопустимо за политик от висша класа като вас! Това е недопустимо! Ще се извините ли на Поморие и на България за това, че вкарахте този грозен текст в резолюцията, ще се извините ли?", обърна се към евродепутата Алексиев.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нямам никакъв частен интерес за нищо в България. Аз съм тук, за да разреша тези проблеми, които са продължавали с години наред", отговори Дейли. 

Срещата остана затворена за медиите.

А организаторите на протеста заявиха, че този петък ще е последното „Велико народно въстание“ в този формат.