„Управляващите в Хърватска действат по сходен начин като българските властимащи. Хърватия не е демокрация, a клептокрация, но България е много по-зле. Не съм мислил, че може да има държава, която да е по-зле от Хърватска, но България е такава“, заяви хърватският евродепутат Иван Синчич, който е в София, за да подкрепи обявеното от протестиращите „Велико народно въстание 5“.

В специално интервю за bTV Симчич заяви, че родината му е малко по-добре икономически от нашата страна, но това е благодарение на натрупаното в миналото и по-добрия ѝ старт, а не резултат на политики в момента. Растежът на брутния вътрешен продукт в Хърватска е3 от порядъка на 5-6%, докато в другите европейски държави увеличението е с повече от 100%. 

В момента в Хърватска се вихри също голям корупционен скандал, след разкритията за съществуването на таен политически клуб, в който са обсъждали преразпределението в икономически сектори.

Тук съм да подкрепя българите, които са уморени от бедността и корупцията, заяви Синчич и призовапротестите у нас да продължат.

Снимка: btvnovinite.bg

Хърватският евродепутат предупреди, че българските управляващи трябва да знаят, че Европа наблюдава случващото се у нас и знае какво става.

Като пример за корупция в България, евродепутатът посочи отклоняването на средства от европейските фондове за частни домове на политици и техни приближени. Синчич явно визираше скандала с къщите за гости.

Вижте повече във видеото!