Натискът от Москва към София е на ниво политика, култура и религия. Това сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за руското влияние у нас

Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал според неправителствената организация.

От 2006 г., в Югоизточна Европа са влезли между 5 и 75 милиарда евро руски инвестиции, включително и през офшорни дружества в чувствителни сектори като енергетика, инфраструктура, комуникации и банки.

Президентът Росен Плевнелиев призова у нас да започне дебат за влиянието на хибридните атаки върху националната сигурност и уточни, че след като България е направила геополитическия си избор, зависимостите си от Русия са отслабени.

„За България той е около 10%, но през 2014 г. беше около 25%. Заедно с Латвия и Сърбия - това са страните с най-високо присъствие на руски капитали”, обясни Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

А според президента Росен Плевнелиев, ако днес някой продължава да обслужва руските хибридни действия, атаки, той трябва да се конфронтира с факта, че от 1 лв. в джоба на българина,  80 стотинки идват от ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!