Васил Терзиев: Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплението през зимата

Столичният кмет се срещна с министър Владимир Малинов, за да търсят решение на проблема с „Топлофикация – София“

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  11:05 ч. 07.10.2024 г.
 

Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон – „Булгаргаз“ няма да спира подаването на газ. Това заяви кметът на Столична община (СО) Васил Терзиев след среща в Министерство на енергетиката относно казуса с „Топлофикация – София“.

Общината в лицето на кмета Васил Терзиев и министерството в лицето на министър Владимир Малинов, се срещнаха, за да търсят дългосрочно решение на възникналия казус след частичното запориране на сметка на „Топлофикация – София“. Припомняме, че това се случи по искане на „Булгаргаз“, заради натрупани задължения.

„Чака ни много работа по други теми за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да подобрим нещата с „Топлофикация“. Начертали сме план и общо взето до края на седмицата предстои първата важна стъпка за най-належащите задължения“, каза Терзиев.

Той посочи също така, че в средносрочен план – до средата на ноември, ще бъде направен анализ на целия отоплителен сезон 2024/2025 г.

Другата тема, по която са се разбрали, е да бъде сформирана работна група с представители на Столична общината, Столичен общински съвет, „Топлофикация – София“, „Булгаргаз“, БЕХ и министерството.

Снимка: Министерство на енергетиката

Тази група трябва да начертае план за дългосрочното оздравяване на топлофикационното дружество. 

Задълженията на „Топлофикация – София“ към „Булгаргаз“ са в размер на 829 млн. лв., а темповете на погасяването им през деветмесечието на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. От януари до септември 2024 г. това намаление е със 166 млн. лв.

 

Прогнозните данни на министерството сочат, че ако тази тенденция се запази до края на годината, дългът ще нарасне до 1 млрд. лв. Именно това наложи на 13 септември 2024 г. „Булгаргаз“ да подаде до Софийския градски съд молба за допускане на обезпечение на бъдещ иск за сумата от близо 24 млн. лв.

„Това не е първото запориране на сметки на „Топлофикация София“ от страна на газовото дружество. Така например, през м. август 2024 г. „Булгаргаз“ получи 19 млн. лв. от общия дълг след запор и съдебно решение“, каза енергийният министър.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK