Въпреки ветото на президента върху забраните за къмпингуване община Царево задейства солени глоби за туристите с палатки и каравани. Морската община е единствената у нас, която не чака промените в закона и вкарва този вид туризъм в регламент. 

На  екоплаж „Корал” – мястото, заради което вече няколко години се водят спорове къде и как може свободно да се къмпингува, в момента има опънати палатки на плажа. Не са много, но и сезонът не е започнал. Наредбата на община Царево предвижда глоба от 200 до 5000 лв. за поставяне на палатка или каравана извън регулираните къмпинги.

С наредбата освен глоби за нарушителите общината регламентира при какви условия може да се сложи палатка или каравана – на общински терен с разрешение от главния архитект, а в частен имот – с нотариално заверена декларация от собственика му.

Според сдружение „Да запазим Корал”, което атакува наредбата в съда, ограниченията и глобите са незаконни и не са били широко дискутирани.

Наредбата е внесена при областния управител на Бургас, от който зависи дали ще бъде одобрена, за да  влезе в сила.

От общината в Царево обясниха, че не могат да обособят места за свободно къмпингуване, защото няма приет Общ устройствен план.