Депутатите продължават с разглеждането на правилата за черноморското крайбрежие, които вдигнаха екозащитници на протест.

Според активистите правилата за опазване на дюните не обхващат всички видове и не гарантират изрична забрана за строителство, а къмпингуването на практика се поставя извън закона.

В крайна сметка народните представители приеха възможност за свободно къмпингуване, но само в определени зони и по определен ред. Ще има и отсрочка преди да започне глобяването на нарушители.

„Искаме да определим места, които най-малкото да имат елементарни хигиенни изисквания. Да се знае кой носи отговорност след края на сезона, кой почиства и, ако някой не си е изпълнил своите задължения, да има санкция”, посочи Александър Ненков (ГЕРБ). Той даде пример с Гърция, където не можеш да паркираш кемпера си на произволно място.

Филип Попов от левицата, на свой ред, посочи, че в САЩ такива ограничения няма. Той коментира, че има риск да бъдат лишени българските граждани от възможността да отидат сред природата, „която е богатството на България”, а опазването ѝ е въпрос не на начин на прекарване на почивката, а на възпитание.

Ако текстовете бъдат приети в сегашния си вид, протестите ще продължат, а организаторите им ще искат от президента румен Радев да наложи вето.