Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според държавния глава не е приемливо да се налагат глоби на туристи при положение, че не е разписано къде те биха могли да почиват без да са в нарушение.

Той отбелязва, че затягането на режима за т.нар диво къмпингуване е дошло без обществено обсъждане. По думите му така се стига до ситуация, в която има разписани в закон строги санкции за къмпингуване извън разрешените за целта места… които обаче не са определени никъде.

„Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда”, пише още в официалното съобщение.

В мотивите се задава въпросът дали има направени анализи за капацитета на категоризираните къмпинги, а така не може да се приеме, че с новия закон е намерен най-щадящият начин за опазването на природата.

Според президента се налага „извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата”.