В страната от тази събота започват работа така наречените "зелени коридори" за всеки желаещ да се ваксинира срещу коронавирус. В Бургас от тази сутрин работят два такива пункта - в РЗИ и в Онкологичната болница.

191 са новозаразените за изминалото денонощие в Бургаска област, което я поставя на второ място след София.

Не всяка болница има готовност да разкрие така наречения "зелен коридор", но късно снощи беше взето решение и вече на две места гражданите могат да се ваксинират свободно. На още девет места в областта ще бъдат разкрити такива кабинети за имунизация.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента има ваксини на „Пфайзер“ за втора игла, за реимунизация и ваксини на „АстраЗенека“ за първа имунизация.

"В момента имаме само на "АстраЗенека" за първа доза, това е. Има желаещи, хората обикновено се информират и тогава идват със знанието, че правят точно тази ваксина", казва Жулиета Георгиева, медицинска сестра РЗИ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Болниците чакат указания как да стане разкриването на тези "зелени коридори", но не всяко лечебно заведение е подходящо. В Белодробната болница, където се лекуват тежки случаи на COVID-19 дори е противопоказно.

"В други многопрофилни лечебни заведения, естествено, че трябва да се направят такива зелени коридори, за да мога аз като една нормална българска гражданка да отида в лечебно заведение, където знам, че няма да бъда заразена, значи трябва да се осъществи абсолютно правилният контрол и комфорт при провеждане на имунизацията", казва д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

650 души са били ваксинирани в Бургас в петък, а тази събота се очаква рекордът да бъде подобрен, съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Медиците, дошли да се снабдят с ваксини от РЗИ останаха изненадани.

"И пространствено, и времево трябва да се отделят нещата, така че ние това можем да го направим следобедните часове, събота, неделя, когато няма такъв пациентопоток.", казва Дарина Стоянова, гл. медицинска сестра в Онкологична болница-Бургас.

В Ямбол се образува и опашка за ваксиниране пред дежурния кабинет на здравната инспекция. Част от тях са членове на секционните избирателни комисии. Те бяха имунизирани с "Пфайзер", а останалите с ваксините на "АстраЗенека".

Пунктът ще работи извънредно тази събота и неделя, а чакащи имаше още преди отварянето му.

Този уикенд от 9:00 до 15:00 ч. в двата новооткрити кабинета в Бургас ще се посгтавя ваксината на „АстраЗенека“ на всеки пълнолетен, желаещ да се ваксинира.

  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България
  • Ангелов: Реалистичният сценарий за колективен имунитет е края на юли
  • Костадин Ангелов: Здравната система издържа на третата вълна
  • Какви противоепидемични мерки трябва да спазват посетителите в моловете
  • Разхлабване на мерките: Отварят търговските центрове
  • Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19
  • Оперативният щаб за борба с COVID-19 у нас е разформирован