От 2011 г. у нас има ваксина срещу менингит, но тя не е задължителна. Заразяването обаче става трудно и повод за паника няма, заяви педиатърът д-р Ира Маркова.

„Има около 10, дори до 20 процента, носителство в хората и то си циркулира между тях без това да ги прави по някакъв начин болни. За съжаление, макар и много рядко се случва този срив в имунната система на дете, което няма нищо предходно, което да обясни нещата. Не мисля, че трябва да се имунизират такива огромни групи от деца за нещо, което в никакъв случай не е 100% спасен детски живот“, заяви педиатърът д-р Ира Маркова.

Преди 10 дни дете почина вследствие на менингит в столичната 37-ма детска градина. 50 други деца са дали положителна проба при повторното им тестване.

Седмица след като затвори заради случаи на менингит, днес 37-а детска градина отново възобнови дейността си. 50 от децата са положителни за бактерията, но не болни, уточняват родителите.

„Това е филм на ужасите, наистина. Нас ни третират като заразноболни. Ние не сме. Просто сме носители на бактерията. Попитахме лично шефа на РЗИ- нашите деца може ли да заразят другите деца. Отговорът беше – не“, каза родителят Цветелина Миланова.

„Нямам информация за дете или служител, или братя и сестри, които да са в недобро здравословно състояние. Напротив, те са добре, чувстват се добре, прилагат антибиотична профилактика и повечето вече се завърнаха в детската градина“, заяви Гергана Петрова- директор на 37 детска градина "Вълшебство".