Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало.

Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, са показали, че 15 деца и двама възрастни от детска градина "Вълшебство" са заразени. Присъственото обучение в детското заведение беше спряно.

Починалото дете е на 5 години, съобщи в „Тази сутрин“ Гергана Петрова, директор на детската градина.

„В четвъртък към 11:30 ч. детето повърнало, но не е имало температура“, каза тя.

„Медицинската сестра измери температурата, уведоми и родителите. 10 минути по-късно детето започна да вдига температура. В един момент стигна 38 градуса, звъннахме на майката, за да поискаме разрешение да дадем лекарство и тя позволи. Дадохме лекарство, таткото дойде много бързо и го взе. Насочихме го към консултация с личен лекар“, разказа Гергана Петрова.  

Тя съобщи, че възрастните, които са заразени, нямат никаква симптоматика. Те са само преносители, но приемат антибиотик.  

В детската градина е извършена пълна дезинфекция на целия корпус.

„Уведомихме всички родители във вторник, когато вече получихме резултатите на положителни деца и организирахме тестване на всички деца в градината“, каза още Гергана Петрова.  

Според майка на друго дете в детската градина РЗИ не е реагирала адекватно.

„Дни наред чакаме становище, за да знаем има ли бактерия, каква е. Всички знаем, че това е заразно. Има ли сме контакти през почивните дни с други деца, родители се притесняват също за по-малките си деца“, каза Михаела Кръстева.

Нейното дете е от същата контактна група – момиченце на 5 години.

„Като я взех в петък, разбрах, че има проблем. Всички бяхме притеснени и очаквахме директорката да ни уведоми. Тя ни се обади в неделя, всички трябваше да отидем в РЗИ, за да се вземат проби на децата, за да се уточни каква е бактерията, във вторник вече знаехме", разказа още майката.

„Моето дете във вторник сутринта получи болки в главата и корема, падна му гласа. Отидохме в педиатрията и там чакахме консултант от Инфекциозна болница, но не дойде. Заведохме детето до самата Инфекциозна болница, там го приеха. Направиха всичко необходимо и изписаха антибиотик“, допълни майката.

Детето трябва да бъде тествано повторно след лечението. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!