След пламването на огнище на менингит в детска градина „Вълшебство“ в София е направено повторно тестване на деца и персонал. Положителните проби са общо 50 – на деца, техните братя и сестри, както и служители на детската градина. Взети са над 300 проби.

„В детската градина вече няма огнище на менингит. След смъртта на нашето дете миналата седмица започна тестване за откриване на бактерия. Впоследствие се оказа, че това е менингокок. Новите проби показват, че общо 50 лица са положителни – те са носители на менингокока, но не болни“, обясни директорката на детската градина Гергана Петрова.

По думите ѝ те са добре, прилагат антибиотична профилактика и повечето вече са се завърнали в детската градина. 

Направена е тройна дезинфекция в помещенията и няма проблем да функционира, обясни още директорката. Тя отбеляза, че децата са здрави и посещават вече детската градина.

„Прецених, че искам детето ми да остане още няколко дни вкъщи, то е в много добро състояние. Тези деца не са заразноболни, просто носят тази бактерия“, обясни Цветелина Миланова, майка на дете от градината.  

Тя помоли РЗИ да уведоми всички учебни заведения в района, че децата им не са заразноболни. „Живеем във филм на ужасите, третират ни като заразноболни“, каза тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!