Едно от заразените с менингит деца в детска градина в София е починало, научи bTV от свои източници, а от Столичната община потвърдиха.

5-годишното дете е издъхнало в болница. Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че започва проверка на всички лечебни заведения, през които са преминали родителите и са предприети мерки, за да не се разрасне огнището на зараза.

37 детска градина „Вълшебство“ преустанови присъственото обучение след установения случай на положителна проба от вирусната инфекция менингит.

От детската градина организираха тестването на децата от другите 10 групи, а за родителите беше направена среща за допълнителни разяснения. Вчера са били тествани 250 момичета и момчета, посещавали детската градина, както и техните братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

Починалото дете в началото не е имало температура.

„В четвъртък към 11:30 ч. детето повърнало, но не е имало температура“, каза директорката на детската градина Гергана Петрова.

„Медицинската сестра измери температурата, уведоми и родителите. 10 минути по-късно детето започна да вдига температура. В един момент стигна 38 градуса, звъннахме на майката, за да поискаме разрешение да дадем лекарство и тя позволи. Дадохме лекарство, таткото дойде много бързо и го взе. Насочихме го към консултация с личен лекар“, разказа Гергана Петрова. 

Михаела Кръстева е един от притеснените родители. Дъщеря ѝ е с положителен резултат за вирусния менингит и в момента е на антибиотично лечение. Според Михаела действията на РЗИ не са достатъчни.

Механизмът на разпространение е на принципа въздушно-капков, обясни в „Тази сутрин“ епидемиологът Христина Бацелова.

„Повишаване на температурата, силно главоболие, някои от децата могат да съобщават, че ги боли врата, че не могат да си движат главата, врата, че ги дразни светлината. Инкубационният период е между 2 и 10 дни“, обясни Христина Бацелова.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застраша пряко здравето и живота на децата. Важно обаче е времето за реакция.