Започна проверка след пламването на огнище на менингит в детска градина в София. Едно от заразените деца е починало.

Установени са 23 положителни проби на деца и възрастни от персонала. Тестването продължава. Присъственото обучение в градината е спряно.

Контактните деца и персоналът са без оплаквания и клинична симптоматика.

Снимка: btvnovinite.bg

Според лекаря, прегледал контактните, е много важно да се установи дали при починалото дете се е развил за часове свърхостър менингоков сепсис. Подобни случаи са изключително редки, казват специалисти. Затова е важно да се види и генетичната предистория на починалото дете, както и неговия имунитет.

В общия случай микроорганизмът в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, обясняват лекарите.

Починалото дете е на 5 години. В началото не е имало температура.

Снимка: btvnovinite.bg

„В четвъртък към 11:30 детенцето повърна. След десетина минути детето започна да вдига висока температура и в един момент температурата стигна над 38, отново позвънихме на майката, както е по протокол. Своевременно таткото много бързо дойде, взе детето и го насочи към консултация с личен лекар“, разказа Гергана Петрова, директор на 37-ма детска градина "Вълшебство" пред bTV.

От изследваните контактни деца, техните братя и сестри и персонала, общо 23 лица са носители на менингокок в носоглътката, информираха от здравната инспекция.

Дъщерята на Михаела Кръстева е с положителен резултат и в момента е на антибиотично лечение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моето дете е момиченце, на 5 години. Изписаха ни адекватен антибиотик, който убива тази бактерия, прибрахме се вкъщи и всичко това беше страшно наблюдение и притеснение от нас като родители“, разказва Михаела.

Доц. Валери Велев от СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" преглежда и лекува с антибиотик някои от контактните деца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те бяха напълно здрави, бяха си направили изследването на гърлен секрет, то се прави с PCR, бяха излезли положителни, затова техните родители за спокойствието си ги бяха довели, за да изпишем такава терапия“, казва доц. Велев.

Според родители обаче действията на РЗИ не са били достатъчни.

"Адекватно не се реагира, РЗИ, според мен, тази институция, която трябваше веднага да се даде моментално становище. Накрая ето едно дете трябва да почине, за да се отворят спешни кабинети по болниците", казва Михаела Кръстева, майка на друго заразено с менингит дете.

Снимка: btvnovinite.bg

От здравната инспекция отговориха, че са разбрали за случая в понеделник и са реагирали веднага. И уточниха: "В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално". 

Здравният министър разпореди проверки във всички болници, през които е преминало детето, преди да бъде настанено в специализираната детска болница.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предприети са всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването. Не е изолиран патологичен менингокок, както се очаква“, каза министър Кацаров.

Очакват се резултатите от пробите на всички деца и персонала на детската градина, както и заключенията от аутопсията. Те трябва да излязат в началото на следващата седмица.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!