След 12 години в неизвестност осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан на 1 март на летището в столицата на Узбекистан - Ташкент.

В опит да лети до Истанбул при проверка на изхода е установено, че паспортът му е подправен. Затова той е задържан. След обмен на информация между службите в Узбекистан и у нас окончателно е потвърдена самоличността на Тодоров.

Припомняме, че убийството на двама младежи беше извършено пред столичната дискотека на метри от Съдебната палата през 2009 година. Въпреки че на втора инстанция Тодоров беше осъден на доживотен затвор, на първа той беше оправдан, след което изчезна безследно. До днес.

Нощта на 17 срещу 18 април 2009 година младежки компании си разменят остри реплики пред дискотека "Соло". Няколко удара в гърбовете с хладното оръжие отнемат животите на 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и 24-годишния му приятел Васил Александров.

За престъплението е задържан Илиян Тодоров. Предава се няколко дни по-късно, но с променена външност. След серия съдебни заседания, в които като доказателства се представят окървавените дрехи на убитите и се вадят записи от охранителни камери, Илиян Тодоров е признат за невинен.

„Това е. Край, пуснаха го . Пуснаха един убиец да ходи по улиците. Това е съвестта на съдебния състав“, заявява през 2011 г. майката на убития Кирил Радмила Въжарова.

„Не очаквах, че българският съд ще забие отново нож в гърбовете на нашите деца. Те забиха втори път нож“, казва тогава майката на убития Васил Виолета Александрова.

Малко след това изчезва, издирван е с бюлетина на Интерпол. През декември 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. Но от него няма и следа. Никой не знае кога точно е напуснал страната. На 11 декември 2013 г. във видеообръщение той заявява, че е невинен. И така след 12 години в неизвестност на 1 март е задържан с фалшив паспорт на летището в Узбекистан.

„На изхода за полет за Истанбул лицето е било спряно за проверка. В хода на проверката е установено, че паспортът с който се е легитимирал е подправен и той е бил задържан. Със съдействието на българските компетентни органи беше установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров. Предстои от наша страна изпращането на документи за екстрадиция съгласно договор между България и Узбекистан“, заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Въпреки новината за задържането на Тодоров за близките на убитите младежи възмездие за деянието няма.

“Господ забавя, но не прощава. Рано или късно беше ясно, че той няма да издържи толкова дълго да се укрива и ето днес са го хванали. Възмездие е много тежка дума. За това нещо, което той извърши, няма възмездие“, заяви бащата на убития Кирил Михаил Въжаров.

„Винаги съм вярвала, че той някъде ще сбърка и ще го заловят въпросът е, че не съм разчитала на нашите институции. Мисля че те отдавна се отказаха да го търсят. Надяваме се сега да се свърши, както трябва работата и да си излежи присъдата. Трябва да понесе заслуженото за деянията си“, добави майката на убития Васил Виолета Александрова. 

Оправдателната присъда на Тодоров беше издадена от състав с председател вече бившият съдия Румяна Ченалова. Впоследствие тя беше обвинявана, че е виновна за това, че Тодоров е успял да се укрие.

„Първоинстанционният съд , на който аз бях председател, постанови оправдателна присъда на базата на събраните доказателства и най-вече заключение на вещите лица, които, в последствие, измениха своите изводи и това послужи на горната инстанция да постанови осъдителна присъда“, каза Румяна Ченалова.

От прокуратурата заявиха още, че главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан.

Според източници на bTV Илиян Тодоров вече се е обърнал към адвокати в Узбекистан. Направихме опит да потърсим родителите му, той беше неуспешен.