Още едно изпитание пред здравната система в пика на четвъртата вълна на COVID-19 е съдбата на пациентите с други заболявания.

Като основен проблем повечето директори на здравни инспекции съобщават за изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение.

Те предлагат спиране на плановите дейности като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

Към днешна дата плановият прием и плановата оперативна дейност са преустановени в областите Перник и Пловдив, а от утре – и в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

В София-град плановият прием и плановата оперативна дейност са спрели пет лечебни заведения: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", МБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Царица Йоанна- ИСУЛ", УМБАЛ "Света Анна" и болница "Лозенец“.

Мария Куманова от Пловдив е в болница за изследвания. В сряда е планирана за операция на пъпна херния. Тази сутрин обаче е изненадана от заповед на здравната инспекция, която спира плановите операции в града.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това доста ме притеснява, тъй като не знам как ще се чувствам занапред, ако трябва да изчакам. Изпитвам голям дискомфорт и ми пречи за нормалните неща, които правя в ежедневието си", казва Мария Куманова.

"Като се закашляш и клекнеш, ще се заклещи хернията, става спешна. В рамките на шест часа, ако не  се оперира човек от  перитонит, отива. А заклещената херния отива на перитонит", обяснява д-р Валентин Владимиров, нач. на хирургично отделение в  МБАЛ "Св. Мина"- Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти обясниха мярката с рязко покачване на COVID болните и намаляването на болничните легла за тях. Забраната е в сила за месец.

„Целта на тази мярка е първо да се намали броят на болните за планови операции, т.е които могат да бъдат отложени във времето с 1-2 седмици, така да се освободят екипи, които да помагат на своите колеги – както в обикновените отделения, така и в реанимациите“, казва д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Забраната не се отнася за трансплантациите, диагностиката и лечението на онкоболни, асистираната репродукция и ражданията.

От седмици в една столична болница са организирали плановите интервенции по лекарска преценка.

„Ако постъпим по този начин и дадем директива: „Спираме плановите операции“ – много хора ще загубят живота си, защото преценката дали един пациент е спешен е много относителна и може да бъде взимана само от лекуващия лекар“, казва Андрей Марков, управител на УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник“.

Снимка: btvnovinite.bg

В лечебното заведение сега има две свободни легла за пациенти с коронавирус.

Регионалните здравни инспекция на този етап не съобщават за недостиг на предпазни средства, ваксини и  лекарствени продукти  срещу COVID-19.

  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!