Депутатите обсъждат на второ четене мерките в закона за извънредното положение. Там трябва да попаднат както всички епидемиологични мерки, защитата на работещите, на бизнеса, така и промени в данъчни срокове

Друга тема обаче измести най-важната. Депутатите отделиха доста време на въпроса как са дошли на работа някои от народните представители. Депутати от „Воля“ бяха облечени изцяло със защитни костюми.

„Моля да помолите колегите, които са прекалили със санитарните изисквания, да напуснат залата“, призова депутатът от левицата Валери Жаблянов.

„Единствените места, в които не се спазва закона и заповедта на ген. Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, са ромският квартал „Столипиново“ и парламентът“, заяви Марешки.

„В парламента се правят всички санитарни мероприятия. Всички народни представители са с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, каза от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева.

Веселин Марешки обясни избора на предпазни мерки така: „В сряда всички ни убеждаваха, че не трябва да влизаме с маски и ръкавици в парламента. Днес всички са с маски и ръкавици. Тези екипи вчера до късни доби ги търсихме при конкуренти и едвам ги намерихме – струват 60 лв.“

Междувременно БСП поиска Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, за да съобщи какво има в държавния резерв. Искането беше отхвърлено и в залата беше поканен директорът на резерва. Тази част от заседанието е закрита за медиите, защото информацията за това какво се съхранява там е класифицирана.

Иначе повече от час се водеше спор дори за заглавието на закона заради добавянето на думата „действие“. Досега се говореше за закон за мерките по време на извънредно положение, а сега е закон за мерките и действията по време на извънредно положение. Това предизвика критики и дълги обсъждания от трибуната.  

От ГЕРБ призоваха за конструктивизъм, за да започне работа по текстовете. От БСП се обявиха категорично „против“ включването на армията в тези мерки. В текстовете на второ четене е предвидено военни да могат да организират КПП-та и да прилагат санитарни мерки.

Корнелия Нинова бе категорична, че ще се подкрепят разумните текстове, но не и такива, които не са разумни. От ДПС поставиха въпроса дали не е по-логично социалните и икономически мерки да бъдат извадени от този пакет, защото за тях се изисква повече време и не може „на крак“ да бъде прогнозирано как ще се развие икономиката.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 866 120 26 633 398 535 3 362 308
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 866 120 26 633 398 535
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer