Дипломатически скандал се развихри, след като тенисистът Новак Джокович показа умения и с песен, с която се оказа, че е засегнал хората в Косово.

Той поздрави и всички българи с песента "Луда по тебе".

Така триумфът на сръбския отбор по тенис се превърна и в геополитически въпрос.

Тенис националите на Сърбия отпразнуваха спечелената титла с песента на Камелия, кавър на Лепа Брена.

А Камелия им написа - "Честита победа, момчета".

От съблекалнята на сърбите чуваме и песента "Видовдан", в припев се пее "Където и да отида, винаги ще се връщам. Никой не може да откъсне Косово от душата ми."

Това изпълнение на Джокович и отбора подразни посланика на Косово у нас - Едон Цана.

"Може да си победител в ATP и пак да си останеш дълбоко в себе си примитивен, изостанал и обикновен балкански националист и шовинист", отбеляза посланикът.

Бащата на Джокович го защити.

"Господине, който и да сте и където и да сте, Новак е националист. Както и аз, както и повече хора в тази страна. Не си мислете, че нещо ще се промени и след 10-20 или 100 години. Винаги Косово ще бъде сърцето на Сърбия“, отвърна бащата на Джокович.

Сърбите често се веселят с песни като "Видовдан" и едва ли са целяли провокация, според кореспондента на БТА в Белград Николай Коев.

"Тя е свързана с победата на османците на Косово поле, когато се осъществява османският пробив на Балканите изобщо, когато загива княз Лазар“, обяснява той.  

Сръбският отбор празнува и с "Марш на Дрина" от първата световна война.

Босненците обаче го свързват с кланетата на мюсюлмани в Босна през 90-те. Същото изпълнение разпали скандал в централата на ООН и принуди Бан Ки Мун да се извини публично.