Поравно спортно-технически, музикално-естетически и геополитически въпрос – в това се превърна триумфът на сръбския отбор по тенис на „АТП Къп“.

След победата над Испания, 10-минутно видео на живо на звездата Новак Джокович предизвика разгорещена полемика не само в социалните мрежи, но и на полето на политиката. В най-добрите традиции на балканския спорт, на кадрите виждаме атлети и хора от щаба им, които демонстрират богати познания в далечни на тениса области като фолклорната музика и нейните по-комерсиални модерни разновидности.

У нас голяма популярност получи втората част от видеото, в която сръбските тенисисти поздравяват българските си почитатели с живеещата втори живот поп-фолк класика на Камелия – „Луда по тебе“ (наскоро използвана в сръбски филм). Значително по-крайни емоции, обаче, предизвика началото на клипа, в който спортистите от западната ни съседка пеят песен, посветена на Косово.

Защо пък песен за Косово?

  • Централно място в сръбската история заема Битката при Косово от 1389 г. Тогава армията на принц Лазар се изправя срещу османците и султан Мурад. Кървавото сражение отнема живота на двамата средновековни владетели и на огромна част от воините им. Битката, макар да не осуетява падането на голяма част от Сърбия под османска власт, има митичен статут за западната ни съседка.
  • За дата на сражението се сочи християнският празник Видовден (15 юни по стар стил, 28 юни – по нов). Това е и голям съвременен празник за Сърбия.
  • През 1989 г., по случай 600-ната годишнина от Косовската битка югославската певица Гордана Лазаревич записва песен „Видовден“. Припевът може да се преведе приблизително така: „Където и да отида, винаги ще се завърна / Никой не може да откъсне Косово от моята душа“, а един от куплетите е със следното съдържание: „Като вечен пламък в нашите сърца / Косовската битка си остава истина“.
  • По това време вече в югославската провинция Косово има сериозно напрежение между етническите сърби и етническите албанци. Именно през 1989 г. небезизвестният Свободан Милошевич практически лишава Косово от автономен статут и окончателно тласва провинцията по пътя на нестабилността, който ще доведе до война, хиляди жертви и отцепване от Сърбия.
  • В периода на юговойните и след тях патриотичните сръбски песни често са обвързвани със съвременни събития като сраженията в Босна или Косово, а някои познати мелодии получават нови текстове, посветени на действащите лица. Например – съденият за военни престъпления ген. Ратко Младич.

Как реагираха в Косово на песента на сръбския тенис тим?

Посланикът на Косово в България Едон Цана написа изключително остър коментар по адрес на сърбите и най-вече на Новак Джокович. „Може да си спечелил АТП, но вътре в себе си оставаш примитивен назадничав балкански националист и шовинист! Не е случайно, че Новак Джокович е най-малко харесваният шампион в историята“, написа дипломатът.

Косовската медия KOHA.net цитира Цана и отбелязва, че „Джокович и приятели“ са ликували, пеейки „националистически песни“.

Порталът presheva.com, който е базиран в населената с албанци сръбска община Прешево, пише: „Сръбският тенисист, заедно със съотборниците си, отвличат вниманието от тениса и го насочват към националистическите песни“.

Какво мислят в Белград?

В Сърбия не бяха очаровани от коментарите на Едон Цана. „Иска се Новак Джокович, който произхожда от Косово и Метохия, да бъде наказан заради това, че се гордее с потеклото си, заради това, че е сърбин. Да мразиш спортист, който е показал, че не толерира омразата, шовинизма и границите между хората – това показва какъв е твоят собствен характер“, коментира началникът на сръбското ведомство по въпросите на Косово Марко Джурич пред радио Б92.

Белградският в. „Блиц“ отиде и по-далеч със заглавие, което може да се преведе приблизително като: „Срамота! Прищински посланик откри у Ноле омраза, каквато никой не е виждал: „Джокович е примитив и националист!“. В публикацията Косово е наречено „т.нар република“ и е подчертано, че Цана е албанец.

Какво каза бащата на Ноле?

"Няма нищо грозно в това, обичаме народа си и страната си, но не мразим другите хора и другите държави", подчерта бащата на тенисиста - Сърджан Джокович, в телевизионно интервю.

Той сравни сръбските исторически територии с Йерусалим за евреите, като подчерта, че става дума за "свещена земя": "Не мисля, че нещо ще се промени за 10, 20, 100 или 1000 години. Косово ще е винаги в сръбските сърца".

Самият Новак Джокович не е коментирал публично случая.

Какво още пяха в съблекалнята в Сидни?

  • В самото начало на видеото чуваме „Марш на Дрина“ – друга популярна патриотична сръбска песен. Този път тя е посветена на битка от Първата световна война. Едон Цана коментира, че тържествата на тенисистите са започнали с „военен марш“ преди да започнат с рефрена за Косово.
  • „Луда по тебе“ е български поп-фолк хит от 90-те, изпълняван от певицата Камелия. Оригиналът е югославски – на легендарната Лепа Брена, но родната версия нашумя заради сръбския криминален филм „Южни ветар“, в който участват и Христо Шопов и Ивайло Захариев. Очевидно лентата (или поне нейният саундтрак) е популярна и сред спортистите в западната ни съседка.
  • Има и други песни, които обаче са по-трудно разпознаваеми заради еуфорията в съблекалнята.