Изпълнението на Новак Джокович и сръбския отбор възмути посланика на Косово у нас - Едон Цана. Реакцията му беше светкавична:

Той написа в “Туитър“, че Джокович е балкански националист и шовинист. На въпрос дали наистина го мисли той каза:

„Да, така мисля. Ако сте толкова голям играч и пеете песен, която е обидна за жертвите на сръбската агресия от ерата на Милошевич, то това е поведение на балкански националист и шовинист“, каза Цана.

Дипломатически скандал се развихри, след като тенисистът Новак Джокович показа умения и с песен, с която се оказа, че е засегнал хората в Косово.

„Една от песните - ”Маршът на Дрина” - преди войната в Югославия беше най-обикновена песен. Не беше нещо необичайно, но след войната, тя придоби друг смисъл.  Ние не реагираме срещу сръбското културно наследство и идентичност, но просто тази песен е символ на едни тъмни и мрачни времена, които Сърбия нарича „Ерата на Милошевич” (...). Сърбия и до този момент не се е извинила за всички престъпления, които бяха извършени в тези времена. Това съобщение, което Джокович изпраща с тази песен, е продължение на тази политика, защото ако я пуснете на хората във Вуковар (Хърватия) или на босненци, те ще си спомнят времето, в което техните братя и братовчеди бяха убивани. И пеейки, за Косово, той изпраща много лош сигнал, защото по този начин ние говорим и напомняме за миналото, не за бъдещето“, коментира още дипломатът.

На въпрос дали съжалява за реакцията си, посланикът отговори така:

„Сърбия, по времето на Милошевич предизвика всички войни в Бивша Югославия. Това причини неописуемо страдание и убийства на хора. И тези  песни са символ на тази ера! И не мога да съжалявам за думите си и символиката, която той (Джокович) изпраща към нас.“

Очаквате ли извинение от него?

Това  е въпрос на негов личен избор. Да докаже, че може да бъде добър модел за поведение за всички нас в региона. Защото той не е обикновен спортист. И начинът, по който се държи, влияе на много млади хора.  А за жертвите на някогашната война, това е обидно. 

Имаше подобен случай. Същото изпълнение разпали скандал в централата на ООН и принуди Бан Ки Мун да се извини публично.”Аз не съм първият, който реагира по подобен начин.” – добави посланикът.  Пред bTV той  призна, че след публикацията си в Туитър е получил десетки заплашителни коментари от сръбски граждани.