Днес е добър ден за българската демокрация, това обяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев по повод на заявената подкрепа на правителството за въвеждане на машинно гласуване. По думите му това е победа за всички организации, които са били „За“ отпадането на вота на хартия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единствено чрез машинното гласуване могат да се проведат честни и почтени избори в България. От 12 дни ние протестираме, благодаря на премиера Бойко Борисов, че най-накрая намери смелост да спази закона, защото машинното гласуване е прието в Изборния кодекс и не беше необходим обществения натиск“, коментира Славчев.

Той обяви, че ПП МИР предлага да се състави граждански и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждането на машинното гласуване. „Нито министър-председателят, нито някой друг в Министерски съвет знаят какво представлява машинното гласуване“, допълни председателят на партията.

Снимка: btvnovinite.bg

Славчев покани Бойко Борисов в импровизирания учебен център на ПП МИР, който се намира в палатка пред Министерски съвет, за да му разясни подробности за машинния вот. Той допълни, че за хората няма да бъде трудно да свикнат с отпадането на хартиената бюлетина, каквито опасения са изразили министрите.

„Силно се надявам, че Министерски съвет бързо ще изпълни решението, което взе и следващите парламентарни избори да бъдат проведени изцяло на машини“, посочи Славчев и заяви, че ще следят процеса по въвеждането на машинен вот.