Кабинетът гласува днес точка, в която е предвидено осигуряване на машинно гласуване на изборите. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание днес.

„Предлагам да приемем тази точка. Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но ви моля да възложим на Томислав Дончев и на ЦИК да го направят“, заяви Борисов.

Дончев уточни, че са нужни поне 15 000 машини, за да има и резервни, като допълни, че трябва да се вземе принципно решение кой от съществуващите три типа машини да се използва и заяви, че при всички случаи има нужда от прецизиране на законодателството. Според него е глупаво да се поддържат двата типа гласуване – машинно и хартиено, защото това ще направи изборите необосновано скъпи.

Щом вече гласуването ще е машинно, държавата трябва да притежава тези машини и да ги ползва за всички избори, допълни вицепремиерът.

„Понеже всички се упражняват, ние днес приемане точката и се включваме в общия хор на подкрепящите“, коментира премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!